QR Code
https://stdm.lu/project/kennedy-housing/
J.F. Kennedy housing buidlings
Client
Société Nationale des Habitations à Bon Marché
Budget
€95 000 000
Surface
37 851m2
STDM team
Alexandre Catulle Arnaud De Meyer Yan Hoffmann Marc Holstein Sarah Hittelet Christian Liewer Océane Madery Angelo Nanni Claire Plancheria Emilien Poncelet Odair Rodrigues Fortes Martin Senkar Stefan Stana Nico Steinmetz Valentina Verri
Site
Luxembourg,
Photos
STDM
Mechanicals
AIA Life Designers
Landscape architect
AREAL Landscape Architecture
Execution
2028
Acoustics
SPC Acoustique
Civil Engineering
Bureau GREISCH
Mission
partial
Circular Strategy
Metabolic
Tags
share this
J.F. Kennedy housing buidlings

This collective housing project offers 250 homes – from studios to 6-bedroom triplexes – in 8 buildings, to accommodate around 400 new residents on the Kirchberg plateau.

The project is part of the FUAK’s commitment to improving the social mix, functions and building typologies on this plateau, which has been under development since the ’60s.

Over a length of more than 400 m, it features a wide variety of building styles on Av. JF Kennedy, the main axis of Kirchberg, and smaller townhouses along Rue Fort Thüngen below.

These fragmented building fronts, facing the large European institutions of the administrative district and the smaller townhouses to the south, improve porosity along the JFK and create a link with the residential area to the south of this long avenue.

The steep slope of the site between the two thoroughfares is laid out as hanging courtyard-gardens, with shared spaces for gatherings, parties, cooking and communal laundry.

The buildings, most of which are set back from the avenue, are mostly distributed by east-facing passageways, reinforcing the shared, collective spirit of the hanging gardens and guaranteeing south-west exposure for the vast majority of private living spaces.

Vertically striated terracotta facades bring an urban, mineral feel to the building fronts, while the variable clear heights of the shops, with their generous glazing on the avenue, enhance the avenue’s perspective.

Particular emphasis is placed on soft mobility, with one bicycle space per bedroom, and on reducing drinking water consumption by integrating grey water recovery systems to supply flush toilets all year round.

share this
see all projects on the map