QR Code
https://stdm.lu/project/luxembourg-bierger-center/
Luxembourg’s Bierger-Center
Client
Ville de Luxembourg
Budget
€12 000 000
Surface
2 000m2
STDM team
Jonathan Annet Cynthia Chanoine Arnaud De Meyer Ronny Fichant Germain Jadot Frédéric Legros Thomas Leufen Ngoma Madoki Candy Martin Anne-Sophie Mertz David Richiuso Nico Steinmetz Muriel Vereecken Christian Waltener
Site
Ville-Haute, Luxembourg
Project Management
InCA Ingénieurs Conseils Associés Sàrl
Stability
T6 - Ney & Partners
Mechanicals
Jean Schmit Engineering
Health and Safety
D3 COORDINATION SA
Acoustics
A-TECH Acoustic Technologies SA
Civil Engineering
T6 - Ney & Partners Sàrl
Mission
full
Static signage
VIDALE & GLOESENER sàrl
Tags
share this
Luxembourg’s Bierger-Center

This project consists of the transformation and restoration of a block of historic buildings in the Old Town of Luxembourg to create the “Bierger Center”, the citizens’ reception centre. It brings together all the services of the capital of the Grand Duchy dedicated to the population and the civil registry.

Through the architectural project, the aim was to convey the notions of openness, service, communication and proximity. The project creates a bridge between the citizens and the City of Luxembourg. The new entrance from Place Guillaume II opens up at the connection between the “pavilion” and the existing buildings. The “pavilion” houses the new ceremony room and hosts various events. The garden on the south side invites outdoor receptions sheltered from direct views. In its extension, the pavilion takes the form of a footbridge (glazed and closed). It is a resolutely contemporary intervention that gives a new start while remaining respectful of tradition by the way it dialogues with the existing.

The movement thus created extends into the historical complex, where it allows the various services to be set up by clarifying and structuring the circulation on 4 levels.

The interior fittings are carried out with the greatest respect for the existing historical structures. In general, the interior heritage of the existing rooms has been restored and the new partitions have been created in a light and delicate manner, leaving the perception of the dimensions of the original rooms through transparency and preserving the unity of the sets and ceilings worked. On the 3rd and 4th floors of the building along the rue Notre-Dame, the existing frameworks have been enhanced to create pleasant volumes with character.

share this
see all projects on the map